Luid snurken? Ademstops gedurende de nacht?
Niet uitgerust? Slaperigheid? Hoofdpijn?
Misschien is het wel slaapapneu.

Slechte slaap schaadt

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu wordt gekenmerkt door het tijdelijk stoppen van ademen tijdens de slaap, wat vervolgens leidt tot een licht wakker worden. De ademstops kunnen 10 tot meer dan 30 seconden duren, en dit tot wel 50 keer per uur. Hierdoor komen slaapapneulijders niet in een diepe slaap en ontwikkelen ze een structureel slaaptekort.

Vermoeid persoon icoon

Waarom is dit belangrijk?

Onbehandelde slaapapneu kan grote gevolgen hebben:

 • Slaperigheid en vermoeidheid
 • Concentratiestoornissen
 • Verhoogde prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Verminderde levenskwaliteit en depressie
 • Verstoord slaappatroon
 • Verminderde waakzaamheid en aandacht

Naast haar duidelijke impact op de slaapkwaliteit, veroorzaakt of verergert slaapapneu ook heel wat andere chronische aandoeningen zoals chronisch hartfalen, onregelmatig hartritme, diabetes, hoge bloeddruk enz. Bovendien is er ook een verhoogd risico op werk- en verkeersongevallen. Mensen met ernstige slaapapneu lopen dubbel zoveel risico op een auto-ongeval! Helaas wordt slaap apneu in meer dan 4 op 5 gevallen niet gediagnosticeerd.

Ziekenwagen icoon

Bepaal je risico en doe de zelftest!

Slaapapneu is een vaak voorkomende slaap aandoening die 4 tot 7% van de volwassen populatie treft. Klik op deze link, vul de vragenlijst in en bepaal zelf je risico op slaapapneu. 

Heb ik slaapapneu? Doe de NightOwl® slaaptest

In België wordt slaapapneu traditioneel gediagnosticeerd op basis van een uitgebreide slaapstudie in het slaapcentrum, waar wachttijden van vele maanden de norm zijn. Ectosense is een jonge Leuvense onderneming die een innovatie ontwikkelde om dit probleem op te lossen. De NightOwl® is een klein medisch toestel hetwelk toelaat om slaapapneu eenvoudig in de thuisomgeving vast te stellen. Dit toestelletje wordt met een pleister op de vingertip geplaatst en meet met behulp van sensoren gedurende een aantal nachten de belangrijkste slaapparameters. Op basis van de gemeten data wordt vastgesteld of er sprake is van slaapapneu. Een rapportje met de resultaten wordt naar de bedrijfsarts verstuurd. Indien nodig bespreekt hij de resultaten met je.

Nightowl toestel

Wat na de test?

Na afloop ontvang je het resultaat en indien nodig bespreekt de bedrijfsarts dit met je. Als uit de test blijkt dat er sprake is van slaapapneu bespreekt hij de volgende stappen met je. Aanpassingen van levensstijl en slaaphygiëne zullen daarbij de eerste stap zijn. Indien er een verdere behandeling noodzakelijk is dan word je doorverwezen naar je huisarts. Deze bepaalt dan of een doorverwijzing naar het slaapcentrum gewenst is.

Opgelet: dit is een experiment. Voor de officiële diagnose en het instellen van therapie verwijst de bedrijfsarts je naar je huisarts en/of een gespecialiseerd slaapcentrum.

 

 

Hoe kan je deelnemen?

 1. Schrijf je onderaan in
 2. Ontvang via email de instructies en startdatum van je slaapstudie
 3. Pik het toestel op bij je personeelsdienst op de aangegeven startdatum. De contactpersonen zijn:

 4. Volg de instructies in de email en doe de NightOwl® slaap test
 5. Bezorg het toestel ten laatste één week later terug aan de contactpersoon van je personeelsdienst
 6. Indien nodig bespreekt de bedrijfsarts de resultaten met je

Opgelet: om de NightOwl ® slaap test uit te voeren heb je een smartphone (iOS of Android) nodig.

De inschrijvingen zijn gesloten

Privacy

De gegevens die je tijdens de test geeft worden strik vertrouwelijk behandeld. De bedrijfsarts is onderworpen aan het medisch geheim en Ectosense mag je informatie enkel gebruiken voor het stellen van de diagnose van slaapapneu. KBC en BelOrta krijgen geen toegang tot je persoonsgegevens. Na afloop van het project, verkrijgen beide organisaties enkel geaggregeerde, geanonimiseerde gegevens van het hele project. Voor meer informatie, bekijk het privacy beleid van Ectosense.

 

 

Vragen?

Contacteer je personeelsdienst of laat een bericht achter op info@ectosense.com

Dit aanbod wordt mede mogelijk gemaakt door KBC (https://www.kbc.be) en IDEWE (https://www.idewe.be).